Girişimde Yeni Ufuklar-STEM Anadolu Projesi

TÜRKONFED’in gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla geçen yıl İstanbul’da hayata geçirdiği, bu yıl ise Anadolu’ya taşıyacağı STEM eğitimleri, ilk olarak Diyarbakır’da başlayacak. “Girişimde Yeni Ufuklar-STEM Anadolu” adıyla yürütülecek projenin ilk durağı olan Diyarbakır’da iki gün sürecek eğitimle liseli öğrenciler, girişimcilik dersleri alacak.

 

ABD Büyükelçiliği Küçük Ölçekli Hibe Programı tarafından finanse edilen, Genç Başarı Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen projenin Diyarbakır STEM Anadolu çalıştayı, DOGÜNSİFED ve DİSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

 

17 Ocak 2018 / Diyarbakır - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye’de genç girişimcilik eko-sistemi oluşturabilmek amacıyla geçen yıl İstanbul’da hayata geçirdiği STEM projesini, bu yıl ilk olarak Diyarbakır’dan başlatacak şekilde Anadolu’da da sürdürecek. ABD Büyükelçiliği Küçük Ölçekli Hibe Programı tarafından finanse edilen ve Genç Başarı Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen projenin Diyarbakır STEM Anadolu çalıştayı, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) ve Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Projenin Diyarbakır ayağı eğitim çalışmaları, DOGÜNSİFED ve DİSİAD toplantı salonlarında yapılacak. “Girişimde Yeni Ufuklar-STEM Anadolu projesi kapsamında verilecek eğitimlerden yıl içinde toplamda 160 lise öğrencisi yararlanacak. Türkiye’nin kronik sorunlarından biri olan işsizlikle mücadelede, gençlerin inisiyatif alabilmelerine olanak sağlayabilmek amacıyla başlatılan projeyle, sürdürülebilir kalkınmada gençlerin dinamizminin kullanılabilmesi hedefleniyor.

 

KADOOĞLU: “STEM ANADOLU İLE GENÇLERİMİZ, GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜYLE TANIŞIYOR”

İşsizlik mücadelede, gençlere eğitimle ulaşabilmenin ve onları geleceğe hazırlamanın Türkiye için elzem olduğunun altını çizen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “TÜRKONFED’in en önemli çalışma alanlarından birisi girişimcilik. Bu nedenle özellikle genç girişimciliğini desteklemeyi oldukça önemsiyoruz. STEM Anadolu projesi sayesinde liseli gençlerimiz girişimcilik kültürü ile tanışıyor, ekonomiye önemli katkılar sağlayan şirketlerin üst düzey yöneticileriyle bir araya geliyor, hazırladıkları projelerinin beğenilmesi halinde finansal destekler alabilecekleri melek yatırımcılarla buluşabiliyor ve hayallerini gerçek kılabilmenin yöntemlerini öğrenebiliyorlar. Bu projeyle en büyük hedefimiz, gençlerimize kariyer ve geleceklerinin inşası için yeni ufuklar açabilmek. Çünkü inanıyoruz ki Türkiye’nin kalkınmasında gençlerimiz, çağa ayak uydurma kabiliyetleri, açık ve parlak fikirleri, teknolojiye olan yatkınlıklarıyla, ülkemizin parlak geleceği olacaklar” diye konuştu. 

 

ÖZKILIÇ: “STEM ANADOLU FARKINDALIK YARATACAKTIR”

Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en önemli sorununun işsizlik ve eğitim olduğunu belirten DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç da, “Bölgemizin ve ülkemizin en önemli sorunu eğitim ve genç işsizlik. Gençlerimizin yaratıcı fikirlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak platformların eksikliğini yaşıyoruz. Gençlerimizi geleceğin eğitim sistemi modelleri ile yetiştiremezsek, istediğimiz büyüme ve kalkınmada sürdürülebilirlik sağlamamız çok zor. TÜRKONFED’in gençlerimizi girişimcilik ile en temel düzeyde tanıştırması, STEM’i sevdirmesi ve fikirleriyle geleceğimizi şekillendirecek çalışmalara teşvik etmesi açısında önemsiyoruz. DOGÜNSİFED olarak bölgemizin kanayan yarası işsizlik, genç işsizlik ve eğitim noktasında STEM Anadolu projesinin bir farkındalık yaratacağına inanıyoruz” dedi.

 

BAYSAL: “YENİ ÇAĞIN EĞİTİM SİSTEMİ STEM ODAKLI GERÇEKLEŞİYOR”

Türkiye’nin kalkınması için eğitim sisteminin modern, çağdaş ve yenidünya gerçekleri dikkate alınarak uygulanmasının çok önemli olduğunu belirten TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesive DİSİAD Başkanı Burç Baysal, şöyle devam etti: “Dünya artık teknolojinin getirdiği yeni bir süreci yaşıyor. Teknoloji sadece ekonomiyi, üretim süreçlerini ve iş yapma modellerini değil, bunları besleyen kaynak olan genç nesli donanımlı, üreten, girişimci ve yeni süreçlere kolay adapte olan yaratıcı bireyler olmasını sağlayan eğitim modellerini de kökünden değiştiriyor. Yeni dijital çağın eğitim sistemi STEM odaklı gerçekleşiyor. Diyarbakır’ın sosyo-ekonomik ve eğitim altyapısı düşünüldüğünde STEM Anadolu projesinin ilk eğitiminin Diyarbakır’da verilmesini iki kere önemsiyor ve destekliyoruz.”

 

“GENÇLERİN EĞİTİMİNE DESTEK OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Proje kapsamında, gençlere bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik temelli girişimcilik dersleri verildiğini de kaydeden Kadooğlu, “TÜRKONFED olarak, yarınımızı emanet edeceğimiz gençlerimizin eğitimine destek olmayı sürdüreceğiz” dedi. Bu arada STEM projesiyle gençler, ‘geleceğin yenilikçilik odaklı girişimcileri’ olmaları yolunda cesaretlendirilirken, İngilizce ‘kök’ anlamına gelen ve Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan “STEM” alanlarında kariyere teşvik ediliyor. Öğrenciler, aldıkları eğitim sonrasında, projelerini melek yatırımcılara ve şirketlere sunuyor; hayallerini gerçekleştirebilmek üzere mentorlük desteği alabiliyorlar.

 

 

TÜRKONFED Hakkında:Çatısı altında 28 federasyon ve 221 dernek üzerinden 24 bin iş insanı ve 40 bine yakın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83'ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır. İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa Esnaf, Sanatkâr ve KOBİ Birliği (UEAPME) üyesidir.

 

 

Bilgi için:

DOGÜNSİFED Genel Sekreteri Selami Ceylan / 0 541 638 56 57 / Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

İnsula İletişim / Necla Yılmaz 0549 787 06 82 / Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.